Interviuri CT-BLOOM: Alexandra Andriescu (Designer Maison Chouchou)
2014-06-27

1_alexandra_andriescu_designer_maison_chouchou

Alexandra Andriescu este designer vestimentar la Maison Chouchou, atelier de moda pe care il si detine. Alexandra a petrecut multi ani in Franta, studiind si apoi predand la Beaux-Arts iar in vara anului trecut a revenit in Iasi pentru a pune bazele brand-ului Maison Chouchou.

Cateva cuvinte despre ce inseamna pentru tine Maison Chouchou.

Inconjurata de culori, pictam… in fata mea aveam o panza pe jumatate inceputa. Eram in cautarea unui anume pigment care sa defineasca notiunea de « culoare de nedespartit »… asa a luat nastere cuvantul Chouchou, in jurul caruia s-a conturat intreg universul.

Apoi, Chouchou a ramas notat pe un post-it pierdut in atelier printre multe schite si panze, pensule si culori asteptand sa ia forma concreta de astazi.

Chouchou s-a transformat intre timp din post-it in Maison, o forma de arta transpusa in creatii vestimentare incarcate de culoarea din atelierul pe care il aveam in Franta.

Primul tau obiect vestimentar vandut. Descriere produs. Plus povestea evenimentului in sine si ce te-a motivat mai tarziu sa alegi acest drum in viata. Si anume sa devii designer vestimentar, acum poti spune de cariera.

In primul rand sunt inainte de toate artist, dintotdeauna am fost, tot timpul am desenat si am pictat, pentru mine a fost si este cea mai buna forma de comunicare.

A fi designer vestimentar nu este decat o extensie a parcursului meu artistic inceput in Romania si continuat apoi in Franta. A trece de la pictura la materiale textile colorate sau de la desen la taieturi cu forfeca nu a fost decat un pas foarte mic.

Primul obiect vestimetar vandut a fost un mantou pe care l-am numit Chantilly (frisca) datorita culorii si atingerii.

Un client fericit in vizita la Maison Chochou. “Portretul robot”.

In momentul in care un client alege sa paseasca pragul atelierului Maison Chouchou nu poate fi altfel decat fascinat, Incerc sa aduc zambetul pe chipul fiecarei femei deoarece iubesc interactiunea cu oamenii.

Clientul-Maison Chouchou, “La Femme Chouchou”, nu se ancoreaza intr-un trend ci este chiar ea deschizatoare de drumuri, este o femeie increzatoare in fortele si formele proprii, increzatoare in modul in care stie sa se raporteze la alegerile sale.

“La Femme Chouchou” este o femeie rafinata care-si face simtita prezenta prin acuratete, calitatea gestului, prin modul in care zambeste, modul in care paseste, modul in care interactioneaza in general.

happy_customer_maison_chouchou

Lina, 25 de ani, Bucuresti. Jurnalist si client fericit Maison Chouchou.
 

Ce inseamna cu adevarat luxul pentru tine ca si femeie?

A trai si impartasi emotia unui singur moment intr-un cadru exceptional.

Cat de mult conteaza linistea, organizarea si timpul in activitatea pe care o desfasori?

Organizarea este esentiala, fiecare activitate trebuie facuta la timpul ei si calculata cu cativa pasi inainte. Este foarte importanta concentrarea atunci cand realizez un produs, inainte de toate il vizualizez in forma finita.

Totul se noteaza, nu ma pot lipsi de agenda, fara ea ma simt vulnerabila. : )

6_alexandra_andriescu_designer_maison_chouchou

Alexandra Andriescu, designer Maison Chouchou.
 

Ai trait si studiat o perioada in Franta. Ce anume te-a inspirat si motivat acolo pentru a pune bazele Maison Chouchou.

Consider franceza, « la langue des couturiers » si in totdeauna mi-am dorit sa am propriul meu atelier de creatie vestimentara, vizualizam mereu cum va arata acest loc al meu. Imaginatia m-a purtat foarte departe iar pana in prezent totul este exact asa cum mi-am dorit. Cu pasi mici si multa munca ajungem sa realizam pana la urma tot ceea ce ne propunem.

Am trait intr-un mediu predominant artistic iar Franta a avut un rol determinant in tot ceea ce am devenit astazi. Muzeele , arhitectura, istoria franceza, toate puse cap la cap m-au format ca individ.

1_lucrare_alexandra_andriescu

Lucrare Alexandra Andriescu: “”De la France”  – Emil Cioran” (carte)

 

2_lucrare_alexandra_andriescu

Lucrare Alexandra Andriescu: “Crystal – S.T.”, Huile sur toile. 100/ 82 cm. 2013
 
 

Pictezi. Iar la baza esti un artist. Cum se impaca firea de artist cu pragamtismul din moda si chiar si afaceri. Pana la urma, Maison Chouchou e o afacere.

„Fiecare om e un artist”, spune Joseph Beuys .

Gandindu-ma in urma, as putea spune ca idealul meu in viata este acela de a fi “jobless” deoarece ma consider complet de neangajat, am fost tot timpul un spirit antreprenor iar singura mea optiune a fost aceea de a avea propria mea afacere.

Recomanda-ne un artist care te inspira. Dar si un designer vestimentar din afara Romaniei pe care il apreciezi.

Arta sub toate formele ma inspira, cinematografia, muzica, pictura, plasticitatea formelor arhitecturale…mirosul teilor de la fereastra atelierului. Daca ar fi sa ma gandesc la un nume relevant in evolutia mea artistica l-as numi fara indoiala pe “The Master of Suspense”, monsieur Alfred Hitchcock pentru care am o admiratie de neegalat.

Ma gandesc la lejeritatea gestului, maturitatea culorilor si-mi vin in minte balerinele lui Degas ce-si fac simtita prezenta mai departe decat limitele panzei. Cum spunea el “arta nu e ceea ce vezi, ci ceea ce-i faci pe altii sa vada”.

Gabrielle Chanel este fara indoiala designerul meu preferat si un model al ambitiei si motivatiei feminine.

2_alexandra_andriescu_designer_maison_chouchou

Alexandra Andriescu, designer Maison Chouchou.
Acest articol a fost publicat în Designer, Interviuri. Salvează legătura permanentă.